CNC-fräs

En CNC-fräs gör det möjligt att med hjälp av datateknik skära ut detaljer i material som trä, aluminium, och plast. Det här är en maskin som finns i många olika storlekar. Man kan skaffa en CNC-fräs som får plats på ett skrivbord och det finns också varianter som är gigantiska som används då man tillverkar större objekt som till exempel båtar.

Det är mycket populärt att bygga sin egen fräs, men det finns också många färdiga modeller på marknaden som tack vare en hälsosam konkurrens har attraktiva priser.

 

Skillnaden mellan CNC-fräs och CNC-router

En vanlig fråga är vad det är för skillnad mellan en CNC-fräs och en CNC router. Svaret på denna fråga är att det handlar om samma maskin. Det är bara det att man kallar en CNC-fräs för router på engelska. Detta är ett namn som bättre beskriver datortekniken som styr en CNC-fräs. Här handlar det ju om att skicka olika signaler till olika ställen vilket är precis vad en router gör.

Om man vill få mycket information om CNC-fräs så kan det löna sig att använda det engelska namnet så att man får fler träffar till sin sökning.

 

Fördelar med en CNC-fräs

Det finns många fördelar med en CNC-fräs men den viktigaste är kanske att man med denna teknik kan fräsa i allt. Man kan forma komponenter av trä, metall, och plast. Dessutom är arbetsprocessen säker och man slipper damm och smuts om man använder sig av en maskin som tar hand om spillet på ett effektivt sätt. Man kan också bygga sin egen CNC-fräs vilket kan spara pengar och ge en maskin som är precist anpassad till det arbete som man vill utföra med den.

En CNC-fräs behöver man aldrig stänga av förutom då man vill serva den. Det här gör att man kan jobba dygnet runt med sin fräs. När man väl har ställt in sin maskin så kommer man att kunna producera komponenter som är identiskt lika i hur många exemplar som helst.

Med hjälp av mjukvara så kan en CNC-fräs producera invecklade mönster och design som man inte kan åstadkomma med manuell teknik. I och med att man inte behöver utveckla en prototyp då man kan designa sin komponent med mjukvara så sparar man både tid och pengar på att använda sig av CNC-tekniken.

 

Bygga egen CNC-fräs

Man kan bygga sin egen CNC-fräs och det vanligaste är att man bygger med 3 axlar även om det finns modeller med fler.

Aluminiumvarianterna anses vara enklare och smidigare att bygga, men de kostar som regel lite mer vad gäller delar och bord. För att spara pengar på att bygga sin egen CNC-fräs så kan man kombinera olika material, men det är viktigt att undvika delar som använts tidigare och som kanske måste repareras. Reparationer kan nämligen bli mycket kostsamma och även tidskrävande. Dessutom ska man se till att det finns tillräckligt med stabilitet i bord och andra bärande delar för att fräsningen ska kunna utföras på ett smidigt och säkert sätt.

Man behöver inte lägga ner så mycket krut på datorn som man ska använda till sin hembyggda CNC-fräs, men det måste finnas parallellportar för att jobbet ska gå att utföra.

 Gnosjö Automatsvarvning

CNC-Nyheter

Fredag 29 juli -
Lidköpingsnytt: Jobbsidan för dig som söker arbete och för dig som söker personal
...Skara, söker medarbetare Lernia söker till kundföretag i Götene CNC-operatör
Onsdag 27 juli -
Sveriges Radio: Unga väljer bort industriprogrammet
...Larsson Rosvall/TT Linda Fransson, vd, Gnosjö Automatsvarvning. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio 2 av 2 Linda Fransson, vd, Gnosjö Automatsvarvning. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio...
Onsdag 27 juli -
Sveriges Radio: Ungdomar ratar industriprogrammet
...Larsson Rosvall/TT Linda Fransson, vd, Gnosjö Automatsvarvning. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio 2 av 2 Linda Fransson, vd, Gnosjö Automatsvarvning. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio...
Tisdag 26 juli -
Building Supply SE: MAZAK CNC-Svarv modell QTN 250-II M
MAZAK CNC-Svarv modell QTN 250-II M...
Tisdag 26 juli -
Building Supply SE: MAZAK Multiplex 6300 CNC-Svarv
MAZAK Multiplex 6300 CNC-Svarv
Tisdag 19 juli -
Piteå-Tidningen: Kräver utredning
...-19 Den 16 juli inträffade en arbetsplatsolycka vid en mekanisk verkstad utanför Piteå där en person skadades. Arbetsmiljöverket riktar nu...
Lördag 16 juli -
Kristianstadsbladet: Det går som på räls när Skånes minsta ånglok är ute
...som till vardags var rörmockare, byggde med hjälp av Mekanisk verkstad i Glimåkra ångloken 1980. ...

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-31900

 

Kontakta oss »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-31900
www.0371.se