CNC-fräs

En CNC-fräs gör det möjligt att med hjälp av datateknik skära ut detaljer i material som trä, aluminium, och plast. Det här är en maskin som finns i många olika storlekar. Man kan skaffa en CNC-fräs som får plats på ett skrivbord och det finns också varianter som är gigantiska som används då man tillverkar större objekt som till exempel båtar.

Det är mycket populärt att bygga sin egen fräs, men det finns också många färdiga modeller på marknaden som tack vare en hälsosam konkurrens har attraktiva priser.

 

Skillnaden mellan CNC-fräs och CNC-router

En vanlig fråga är vad det är för skillnad mellan en CNC-fräs och en CNC router. Svaret på denna fråga är att det handlar om samma maskin. Det är bara det att man kallar en CNC-fräs för router på engelska. Detta är ett namn som bättre beskriver datortekniken som styr en CNC-fräs. Här handlar det ju om att skicka olika signaler till olika ställen vilket är precis vad en router gör.

Om man vill få mycket information om CNC-fräs så kan det löna sig att använda det engelska namnet så att man får fler träffar till sin sökning.

 

Fördelar med en CNC-fräs

Det finns många fördelar med en CNC-fräs men den viktigaste är kanske att man med denna teknik kan fräsa i allt. Man kan forma komponenter av trä, metall, och plast. Dessutom är arbetsprocessen säker och man slipper damm och smuts om man använder sig av en maskin som tar hand om spillet på ett effektivt sätt. Man kan också bygga sin egen CNC-fräs vilket kan spara pengar och ge en maskin som är precist anpassad till det arbete som man vill utföra med den.

En CNC-fräs behöver man aldrig stänga av förutom då man vill serva den. Det här gör att man kan jobba dygnet runt med sin fräs. När man väl har ställt in sin maskin så kommer man att kunna producera komponenter som är identiskt lika i hur många exemplar som helst.

Med hjälp av mjukvara så kan en CNC-fräs producera invecklade mönster och design som man inte kan åstadkomma med manuell teknik. I och med att man inte behöver utveckla en prototyp då man kan designa sin komponent med mjukvara så sparar man både tid och pengar på att använda sig av CNC-tekniken.

 

Bygga egen CNC-fräs

Man kan bygga sin egen CNC-fräs och det vanligaste är att man bygger med 3 axlar även om det finns modeller med fler.

Aluminiumvarianterna anses vara enklare och smidigare att bygga, men de kostar som regel lite mer vad gäller delar och bord. För att spara pengar på att bygga sin egen CNC-fräs så kan man kombinera olika material, men det är viktigt att undvika delar som använts tidigare och som kanske måste repareras. Reparationer kan nämligen bli mycket kostsamma och även tidskrävande. Dessutom ska man se till att det finns tillräckligt med stabilitet i bord och andra bärande delar för att fräsningen ska kunna utföras på ett smidigt och säkert sätt.

Man behöver inte lägga ner så mycket krut på datorn som man ska använda till sin hembyggda CNC-fräs, men det måste finnas parallellportar för att jobbet ska gå att utföra.

 Gnosjö Automatsvarvning

CNC-Nyheter

Måndag 21 juli -
Sveriges Television: Industribrand i Linköping
...del står tomma, finns enligt räddningstjänsten bland annat en mekanisk verkstad. ...
Torsdag 17 juli -
Försvarsmaktens vapen, fordon och u: rhx - 17.07.2014 19:43:00
...mer komplicerade än vad man kan åstadkomma i en mindre mekanisk verkstad; den militärindustriella kapaciteten på Gazaremsan torde vara obefintlig. ...
Torsdag 17 juli -
Helsingborgs Dagblad: Oldsmobile bortglömd legend
...upp i just Lansing. Pappan var smed med egen mekanisk verkstad, och Ransom gick i samma spår. Han var...
Onsdag 16 juli -
Sveriges Radio: Industriprogrammet lockar få - trots goda jobbutsikter
...bedömer arbetsförmedlingen att det inte kommer att finnas tillräckligt med CNC-operatörer som kan styra och programmera de datorer som styr verkstadsmaskinerna...
Tisdag 15 juli -
Kinda Posten: Ett landmärke från en svunnen tid
...välkänd producent av tegelprodukter, men bedrev även verksamhet som mekanisk verkstad, sågverk och betongfabrik i Hultsfred. Det var den...
Måndag 14 juli -
Norrköpings Tidningar : Fabian redo för Europaeliten - Sport - Norrköpings Tidningar
...sätter små käppar i hjulet är ekonomin. Heltidsjobbet som CNC-operatör tar mycket tid. ...
Torsdag 10 juli -
Falköpings tidning: Nu har Sikaverken släckts | Falköpings Tidning
...att skriva CV. De flesta är välutbildade montörer eller CNC-operatörer. För en del krävs vidareutbildning, vilket Arbetslivsresurs också...

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-31900

 

Kontakta oss »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-31900
www.0371.se