CNC-fräs

En CNC-fräs gör det möjligt att med hjälp av datateknik skära ut detaljer i material som trä, aluminium, och plast. Det här är en maskin som finns i många olika storlekar. Man kan skaffa en CNC-fräs som får plats på ett skrivbord och det finns också varianter som är gigantiska som används då man tillverkar större objekt som till exempel båtar.

Det är mycket populärt att bygga sin egen fräs, men det finns också många färdiga modeller på marknaden som tack vare en hälsosam konkurrens har attraktiva priser.

 

Skillnaden mellan CNC-fräs och CNC-router

En vanlig fråga är vad det är för skillnad mellan en CNC-fräs och en CNC router. Svaret på denna fråga är att det handlar om samma maskin. Det är bara det att man kallar en CNC-fräs för router på engelska. Detta är ett namn som bättre beskriver datortekniken som styr en CNC-fräs. Här handlar det ju om att skicka olika signaler till olika ställen vilket är precis vad en router gör.

Om man vill få mycket information om CNC-fräs så kan det löna sig att använda det engelska namnet så att man får fler träffar till sin sökning.

 

Fördelar med en CNC-fräs

Det finns många fördelar med en CNC-fräs men den viktigaste är kanske att man med denna teknik kan fräsa i allt. Man kan forma komponenter av trä, metall, och plast. Dessutom är arbetsprocessen säker och man slipper damm och smuts om man använder sig av en maskin som tar hand om spillet på ett effektivt sätt. Man kan också bygga sin egen CNC-fräs vilket kan spara pengar och ge en maskin som är precist anpassad till det arbete som man vill utföra med den.

En CNC-fräs behöver man aldrig stänga av förutom då man vill serva den. Det här gör att man kan jobba dygnet runt med sin fräs. När man väl har ställt in sin maskin så kommer man att kunna producera komponenter som är identiskt lika i hur många exemplar som helst.

Med hjälp av mjukvara så kan en CNC-fräs producera invecklade mönster och design som man inte kan åstadkomma med manuell teknik. I och med att man inte behöver utveckla en prototyp då man kan designa sin komponent med mjukvara så sparar man både tid och pengar på att använda sig av CNC-tekniken.

 

Bygga egen CNC-fräs

Man kan bygga sin egen CNC-fräs och det vanligaste är att man bygger med 3 axlar även om det finns modeller med fler.

Aluminiumvarianterna anses vara enklare och smidigare att bygga, men de kostar som regel lite mer vad gäller delar och bord. För att spara pengar på att bygga sin egen CNC-fräs så kan man kombinera olika material, men det är viktigt att undvika delar som använts tidigare och som kanske måste repareras. Reparationer kan nämligen bli mycket kostsamma och även tidskrävande. Dessutom ska man se till att det finns tillräckligt med stabilitet i bord och andra bärande delar för att fräsningen ska kunna utföras på ett smidigt och säkert sätt.

Man behöver inte lägga ner så mycket krut på datorn som man ska använda till sin hembyggda CNC-fräs, men det måste finnas parallellportar för att jobbet ska gå att utföra.

 Gnosjö Automatsvarvning

CNC-Nyheter

Onsdag 22 mars -
lidkopingsnytt.nu: Jobbsidan för dig som söker arbete och som söker personal
...söker för kundföretag montör Lernia söker för kundföretag i Götene CNC-operatör
Tisdag 21 mars -
aluminium.nu: Futuristiska skor från Studio Swine
...fram 3D-filer på meteoritmaterialet. Filerna användes vid CNC-fräsning av skons yttre form och genom traditionell tillverkning färdigställdes sedan...
Lördag 18 mars -
svd.se: Man kan säga att vi letar fel hela dagarna
...skapa ett förtroende. Hon jobbade tidigare som betongtekniker och CNC-operatör men när hon varslades sökte hon in på utbildningen till...
Fredag 17 mars -
sla.se: Mekaniker/Reparatör/Svetsare, CNC-operatör.
Mekaniker/Reparatör/Svetsare, CNC-operatör. ...
Torsdag 16 mars -
jagrullar.se: Hur ofta byter ni motorolja? - Rådlös - 14.03.2017 10:14:00
...Så berättade han att han hade tidigare jobbat på en mekanisk verkstad där dom bl.a borrade om och renoverade motorer...
Tisdag 14 mars -
forum.saabturboclub.com: Karlqvist - 01.01.0001 00:00:00
...behöver svarva om dem. Och har man inte en mekanisk verkstad till hands så är det oftast enklare att köpa nya...
Tisdag 14 mars -
forum.saabturboclub.com: jellybear - 01.01.0001 00:00:00
...behöver svarva om dem. Och har man inte en mekanisk verkstad till hands så är det oftast enklare att köpa nya...
Fredag 10 mars -
svt.se: Folke fixar rosthögarna
...Nittorp, utanför Tranemo är självlärd och drev länge en mekanisk verkstad. När han sålt företaget fortsatte han att meka i...
Onsdag 8 mars -
workey.se: Montör/CNC-operatör
Montör/CNC-operatör
Onsdag 8 mars -
aluminium.nu: EU-lag skapar affärer för Ljusdalsbolag
...bland annat sidoskydd till timmerbilar. Mitt X är en mekanisk verkstad med inriktning på industriell produktion. ...

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-31900

 

Kontakta oss »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-31900
www.0371.se