Vad är skärande bearbetning?

Skärande bearbetning, eller skärning, är när man med ett vasst verktyg delar ett material. I vardagen sysslar vi med skärande bearbetning till största del i köket där vi skär frukt, grönsaker, kött och annan mat. Det finns dock människor som sysslar med skärande bearbetning som yrke och då är det sällan man ska dela mat, utan metaller, trä, plast, komposit och andra hårda material.

När man ska dela hårda material finns det idag effektivare tillvägagångssätt än att skära på traditionellt vis med ett vasseggat verktyg, istället använder man sig av skärande bearbetning i form av gasskärning, vattenskärning, laserskärning eller plasmaskärning.

 

Gasskärning

Olegerade och låglegerade stål skärs idag vanligtvis med gasskärning, och tjockleken på arbetsstycket kan vara ändå upp till 300 millimeter. För att detta ska vara möjligt, för det är ju trots allt ganska imponerande att något alls kan skära genom 300 mm tjockt stål, så måste metallen brinna i Oxygen, dess antändningstemperatur måste också vara lägre än dess smältpunkt och slaggen i metallen måste ha en lägre smältpunkt än den metall man vill skära.

Den som har sett hur det går till när man svetsar kan enkelt föreställa sig hur gasskärningsprocessen ser ut, för skärbrännaren som används liknar en svets. Det enda som skiljer en gasskärare från en svets är att gasskäraren har extra skäroxygen och bränngas – oftast acetylen eller propan, men andra gaser förekommer också.

Beroende på vad man ska skära, hur snabbt man ska skära det, och med vilken precision man vill skära, så varierar munstycket som kontrollerar gasströmningen. Dysan varierar också beroende på vilken bränngas man använder. Det är viktigt att munstycket tas väl om hand, för om minsta lilla skada uppstår kan det inte längre skära som det bör.

När man använder gasskärning som skärande bearbetning för att skära i tjock metall så gäller grundregeln att ju tjockare metallen är, desto längre tid tar skärningen. Avståndet mellan munstycke och arbetsstycke, samt munstyckets storlek är också avgörande faktorer för hur snyggt skärsnittet blir. Ju bättre kontroll den som använder gasskäraren har, desto bättre blir skärresultatet.

Här kan du läsa mer om gasskärning och annan skärande bearbetning.

 

Vattensskärning

Med något så «enkelt» som vanligt vatten kan man med stor effektivitet skära alla möjliga material. Med renvattenskärning kan man skära mjuka material som plast och gummi, medan man med abrasiv vattenskärning, dvs. med vatten som spetsats med sand, kan skära hårdare material, faktisk så hårda som titan! Det är trycket på vattenstrålen som är hemligheten, den ska ligga på cirka 4000 bar.

Det finns många fördelar med vattenskärning framför andra skärningsmetoder:

• Vattenskärning är rent och förorenar inte miljön med gaser och ångor.
• Vattenskärning är billigt, eftersom inga dyra gaser måste införskaffas.
• Vattenskärning är milt mot materialet det skär.
• Man riskerar inga kemiska skador med vatten.
• Man slipper smältande metaller som droppar och kan skada omgivningen.
• Man slipper slösa med material eftersom skärstrålen är så smal.
• Man slipper små sprickor i arbetsstyckena.
• Man kan borra och skära med samma maskin.
• Vattenskärning gör det lättare att framställa detaljrika utskärningar.

En nackdel med vattenskärning är att man inte kan skära särskilt tjocka stycken, 10 millimeter menar de flesta är gränsen, är det tjockare än så är laserskärning effektivare.

 

Laserskärning

Vid laserskärning låter man en laserstråle skära igenom material upp till 25 mm i tjocklek, genom att smälta eller förgasa materialet med flera tusen grader hög temperatur. När man skär med laser så ska man röra skärhuvudet i jämn hastighet för att slippa ojämnheter i skärsnittet, tala om att tvingas hålla tungan rätt i mun!

Den största fördelen med laserskärning är att det är en extremt snabb och effektiv metod, i vissa fall kan man skära flera meter i minuten. Samtidigt blir snitten väldigt jämna och fina, så metoden är suverän.

Det finns två vanligt förekommande olika laserstrålkällor: koldioxidlasern och YAG-lasern. YAG-lasern har fått förgreningar av olika varianter och fiberlasern är den mest aktuella.

 

Plasmaskärning

Plasmaskärning är ofta ett alternativ till gasskärning och den mest framträdande fördelen ligger i bearbetningshastigheten. Med plasmaskärning kan man skära metaller mycket snabbare än man kan med gasskärning. Snittbredden blir lite tjockare och själva snittet ibland lite avvikande i vinkeln, men har man större krav på snabb produktion och mindre på perfekta snitt så är plasmaskärning en enorm tillgång.

Plasmaskärningsteknik kan man använda till många olika material, men det används främst till metaller utan, eller med väldigt lite, legering. Metallen ska helst vara tunnare än 15 mm, så plasmaskärning är inte intressant om man ska skära i tjock plåt.

 

Arbetsmiljö och säkerhet

När det gäller arbetsmiljö så är vattenskärning utan tvekan den skonsammaste skärmetoden. Man riskerar inte att andas in farliga kemiska gaser och ångor – som vid gasskärning och plasmaskärning. Oavsett vilken skärande bearbetning man sysslar med så ska alltid största försiktighet iakttas – skyddskläder, hörselskydd, glasögon och mask över munnen är en vettig start.

 Gnosjö Automatsvarvning

Nyheter

 

2019-07-03

Lite historia om stångsvarvning

Idag så fungerar stångsvarvning snabbt och lätt med smart teknologi men stångsvarvning har en lång och gedigen historia.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-12-07

Mer om cnc-maskiner som drivs med datorprogram

Det finns mycket att säga om moderna cnc-maskiner som drivs med datorprogram och som totalt har förändrat hur vi ser på industriproduktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-08

Kantpressning och mer på samma verkstadsgolv

Idag så kan man få kantpressning och mer på samma verkstadsgolv och det är något som leder till att man sparar både tid och pengar på produktionen.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-04

Längdsvarvning för hand eller automatisk längdsvarvning

På verkstäder i Gnosjöregionen så är det automatisk längdsvarvning med cnc-tekniken som gäller, men visst går det bra att längdsvarva för hand.

 

Läs mer »

 

 


CNC-Nyheter

Lördag 24 augusti -
industritorget.se: CNC svarv Emco Turn 360
CNC svarv Emco Turn 360 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 589678 Upplagd: 2019-08-24 Beskrivning
Lördag 24 augusti -
industritorget.se: CNC Svarv "Storebro 4000"
CNC Svarv "Storebro 4000" Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 541996 Upplagd: 2019-08-24 Beskrivning
Lördag 24 augusti -
industritorget.se: CNC svarv Emco PC Turn 155
CNC svarv Emco PC Turn 155 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 589665 Upplagd: 2019-08-24 Beskrivning
Lördag 24 augusti -
industritorget.se: CNC Flerop "Brother TC 32 A"
CNC Flerop "Brother TC 32 A" Ny/Begagnad: Begagnad
Fredag 23 augusti -
metal-supply.se: Hexagon visar digitalt case på EMO
också innehåller detaljerad specialistkunskap om CNC-processer i olika branscher.
Fredag 23 augusti -
industritorget.se: Industriföretag anställer yrkeslärare för att kompetenssäkra
utvecklingen själva, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning. Under hösten anställer industriföretaget Gnosjö
Fredag 23 augusti -
metal-supply.se: "Det här är en framtidsinvestering"
Nu är IS Plåt och Opiflex överens om leverans av tre flexibla robotceller; Kantpress, CNC svarv och CNC fräs.
Fredag 23 augusti -
industritorget.se: CNC-svarv Mazak Integrex 200YB x 1000
CNC-svarv Mazak Integrex 200YB x 1000 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 2197 Upplagd: 2019-08-23 Beskrivning
Torsdag 22 augusti -
industritorget.se: CNC-operatör till flygplanstillverkning
CNC-operatör till flygplanstillverkning Saabs maskinverkstad
Torsdag 22 augusti -
news.cision.com: Amnode AB: Delårsrapport januari - juni 2019
kärnområden; varmsmide, pressgjutning, bearbetning samt automatsvarvning.
Torsdag 22 augusti -
industritorget.se: Erbjudande TOS Bäddfräsar & Arborrverk EMO 2019.
Ny/Begagnad: Ny Kategori: CNC-Bäddfräs Fräsmaskiner Industrimaskiner Referensnr: 1908223
Torsdag 22 augusti -
svenskverkstad.se: Banbrytande fräsverktyg från DATRON
rvice av komponenter för automatisering, komplettlösningar, specialmaskiner, robotar, CNC-maskiner, CNC-fräsverktyg, PCB-prototyping, Laser, SMD samt dentalmaskiner.
Torsdag 22 augusti -
industritorget.se: Begagnad MAZAK QTN - 350 MY 1500 år. 2005
Begagnad MAZAK QTN - 350 MY 1500 år. 2005 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 01-210 Upplagd: 2019-08-22 Beskrivning
Torsdag 22 augusti -
metal-supply.se: Okuma presenterar nyheter för form- och verktygsindustrin vid EMO Hannover 2019
Branschens enda ?single source? leverantör kommer att presentera ett stort antal CNC-maskiner, mjukvarulösningar och intelligenta styrsystem.
Torsdag 22 augusti -
metal-supply.se: DEMO HT Plasmaskärare EUR 66 750 exkl. moms
Maxi-serie 1500 x x3000 Hypertherm Micro Edge Pro CNC. Hypertherm HSD 130 Komplett med skärbord och filter.
Torsdag 22 augusti -
industritorget.se: Unikt och banbrytande fräsverktyg från DATRON
Leverantör av komponenter för automatiseringslösningar, robotar och CNC-maskiner. Dessa produktgrupper bildar basen för
Torsdag 22 augusti -
svenskverkstad.se: Okuma ger plats för digitalisering och automation
Den avancerade OSP-P300A är perfekt skräddarsydd efter CNC-maskinerna och en delad databas säkerställer en ökning i effektivitet.
Onsdag 21 augusti -
allas.se: Återbrukande möbelsnickare ger inredningen nytt liv
Bor i kontor till mekanisk verkstad
Onsdag 21 augusti -
verkstaderna.se: Okuma ger plats för digitalisering och automation vid EMO Hannover
Den avancerade OSP-P300A är perfekt skräddarsydd efter CNC-maskinerna och en delad databas säkerställer en ökning i effektivitet.
Onsdag 21 augusti -
industritorget.se: CNC-operatör
CNC-operatör Om oss Hej! Det är vi som är Clockwork.
Onsdag 21 augusti -
teknikjobb.se: teknikjobb.se
Fler jobb som vi tror passar dig Vi söker CNC-fräsare till Degerfors Maintpartner
Onsdag 21 augusti -
industritorget.se: Skyddar ni er mot farliga partiklar i er arbetsmiljö?
Leverantör av komponenter för automatiseringslösningar, robotar och CNC-maskiner. Dessa produktgrupper bildar basen för
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Hyundai-Wia L700LMA
Hyundai-Wia L700LMA Ny/Begagnad: Ny Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 700 Upplagd: 2019-08-20 Beskrivning
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Industriarbetare i Norrköping
- Maskinoperatör - Elmontör - CNC-operatör
Tisdag 20 augusti -
svenskverkstad.se: Okuma till stora scenen på EMO
Branschens enda ?single source? leverantör kommer att presentera ett stort antal CNC-maskiner, mjukvarulösningar och intelligenta
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Rörbockningsmaskin Herber 76 CNC
Rörbockningsmaskin Herber 76 CNC Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: Rörbockmaskin
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: ADIGE SALA CNC styrd rörkap med magasin och borstgradning
ADIGE SALA CNC styrd rörkap med magasin och borstgradning
Tisdag 20 augusti -
metal-supply.se: SHV HS 4 1570 x 140 hydraulisk 4 valsrullar med forbukning
Kontinuerlig regulering av valshastighet NC-styrning CNC-styrning Sidsupport Översupport
Tisdag 20 augusti -
aktuellproduktion.se: Visar på EMO hur virtuell & verklig produktion kan kombineras
Den efterföljande simuleringen av CNC-koden sker med en virtuell maskin i NCSIMUL för
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 160
Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 160 Ny/Begagnad: Ny
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 80
Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 80 Ny/Begagnad: Ny
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 50
Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 50 Ny/Begagnad: Ny
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 25
Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 25 Ny/Begagnad: Ny
Måndag 19 augusti -
sydostran.se: Yrket som aldrig går ur tiden
? Jag har nyligen byggt en CNC-fräs för att kunna tillverka ännu fler delar
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Radial borrmaskin R40v
Anställda: Carif, Sverige Carif är en mekanisk verkstad som funnits på bandsågsmarknaden sedan 1948.
Måndag 19 augusti -
nyteknik.se: Account Manager
Önskvärt om du har erfarenhet av CNC styrda maskiner eller styrsystem men inget krav.
Måndag 19 augusti -
nsd.se: Världsbandet till Gällivare när ny verkstad öppnas
Den 31 augusti öppnas en ny mekanisk verkstad i Gällivare. Detta firas med en stor öppningsfest, på
Måndag 19 augusti -
aktuellproduktion.se: Visuellt hjälpmedel för uppkopplad produktionsövervakning
från AMADA ser redan fördelarna med V-Factory. CNC-programmeraren Andy Roberts kommenterade
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Cincinnati Milacron Hawk 200
Cincinnati Milacron Hawk 200 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: Automatsvarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 920 Upplagd: 2019-08-19
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Fabriksny CNC Plasma, Plasmamaskin, Lasermaskin
Fabriksny CNC Plasma, Plasmamaskin, Lasermaskin Ny/Begagnad: Ny
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: CNC-svarv Nakamura AS 200 L
CNC-svarv Nakamura AS 200 L Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 2215 Upplagd: 2019-08-19 Beskrivning
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Begagnad MAZAK SQT 200 M-år 2006 - komplett med roterande verktyg.
Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 01-200 Upplagd: 2019-08-19 Beskrivning
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Rörbockningsmaskin Bend Master 65 MRV
Bend Master 65 MRV CNC-styrd rörbockningsmaskin för bockning höger/vänster samt tryckbockning av rör max ø 65 mm.
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Rörbockningsmaskin Bend Master 90 MRV
Bend Master 90 MRV CNC-styrd rörbockningsmaskin för bockning höger/vänster samt tryckbockning av rör max ø 90 mm.
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Rörbockningsmaskin Bend Master 38 2T MRV
Bend Master 38 2T MRV CNC-styrd rörbockningsmaskin för bockning eller
Söndag 18 augusti -
verkstaderna.se: MVD Inan Kantpress
MVD Inan hydrauliska CNC-kantpressar finns i fyra olika basmodeller
Fredag 16 augusti -
vt.se: Utbildning med jobbgaranti
Bland annat erbjuds utbildning till välbehövliga förskollärare och CNC-operatör. Campus Småland är ett projekt som
Fredag 16 augusti -
industritorget.se: Fräsmaskin Värnamo R-150 med Heidenhain 155Q styrsystem.
Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Fräs Fräsmaskiner Industrimaskiner Referensnr: R-150 Upplagd: 2019-08-16 Beskrivning
Fredag 16 augusti -
svenskverkstad.se: Spännande visningar av framtidens intelligenta CNC-produktion under EMO
Spännande visningar av framtidens intelligenta CNC-produktion under EMO Under EMO2019 kommer Hexagon
Fredag 16 augusti -
industritorget.se: Hexagon Production Software visar hur virtuell och verklig produktion kan kombineras under EMO2019.
Spännande visningar av framtidens intelligenta CNC produktion. Hexagons division Manufacturing
Fredag 16 augusti -
svt.se: David kikar efter medalj i Yrkes-VM
Där är mina lagkamrater murare, CNC-operatörer, frisörer, ja, en väldig blandning. Det ska bli jätteroligt att vara med på.
Fredag 16 augusti -
verkstaderna.se: Solectro AB håller öppet hus hos den 11-12 September
Kom och informera dig om våra effektiva och smarta CNC-maskiner, mönsterkortsplotters för In-house
Torsdag 15 augusti -
saffletidningen.se: Verkstadsbolaget har fått nya ägare
Tommy sköter sin CNC-maskin med varsamt och rutinerat handlag och han
Torsdag 15 augusti -
industritorget.se: DEMO HT Plasmaskärare
Hypertherm Micro Edge Pro CNC. Hypertherm HSD 130
Torsdag 15 augusti -
blt.se: Han ska tävla i Yrkes-VM 2019
Markus Hansson från Holmsjö ska tävla inom kategorin CNC-operatör (svarvning) i Yrkes-VM 2019.
Torsdag 15 augusti -
helahalsingland.se: Svetsföretag som satsar ? nyanställer direkt från industriprogrammet: "Det är ett jobb för alla"
Nu har de anställt fyra nyutbildade svetsare och en CNC-operatör ? direkt från industriprogrammet. ? Alla behöver svetsare.
Torsdag 15 augusti -
nyteknik.se: Deras kedjehjul gör industrins transporter billigare och säkrare
Bakom innovationen står tidigare CNC-operatörerna Niclas Granström och Nicklas Jadinge, som
Torsdag 15 augusti -
industritorget.se: Överskottsparti Remmar och Remskivor / Drev
SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH, Sverige (Generalagent) Tillverkare av CNC-Styrda Fleropar och Svarvar.
Onsdag 14 augusti -
industriarbetsgivarna.se: De tävlar för Sverige i Yrkes-VM
i industrins yrken: Automation, Industriel, Svets, CNC och CAD. Industriarbetsgivarna ansvarar tillsammans
Onsdag 14 augusti -
aktuellproduktion.se: Styrsystem, service & kompetens låg bakom köp
?Med denna CNC styrda verktygsmaskin kommer vi kunna erbjuda mer
Onsdag 14 augusti -
industritorget.se: IMET Xtech 410-630
drivrutin med LCD Display för visualisering avCNC
Onsdag 14 augusti -
industritorget.se: IMET automatbandsåg X SMART 3
kontroll för programmering av olika kaplängder och antal.CNC
Tisdag 13 augusti -
industritorget.se: Laserrök ? ett mycket hälsofarligt ämne
Leverantör av komponenter för automatiseringslösningar, robotar och CNC-maskiner. Dessa produktgrupper bildar basen för
Tisdag 13 augusti -
byggkontakt.nu: Yrkeslandslaget gräver guld i Kazan
Kristoffer Seger CNC-operatör (fräsning) Salem Markus Hansson CNC-operatör (svarvning) Holmsjö
Tisdag 13 augusti -
industritorget.se: CNC-svarv Nakamura TMC-12 + Gantry Loader GR-103
CNC-svarv Nakamura TMC-12 + Gantry Loader GR-103 Ny/Begagnad: Ny Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 1852 Upplagd: 2019-08-13 Beskrivning
Tisdag 13 augusti -
industritorget.se: CNC-Svarv
CNC-Svarv Ny/Begagnad: Ny Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 2 Upplagd: 2019-08-13
Måndag 12 augusti -
kittad.se: Big Foot den stora nyheten när TaylorMade lanserar nya wedgar
Här finns också en kombination av ZTP Raw Grooves, laseretsning och CNC-frästa huvuden som ger TaylorMades nya Milled
Måndag 12 augusti -
plm-erpnews.se: Byter ut sitt legacysystem: Mazak vässar designen med PTCs Creo och Windchill
system Creo och PLM-lösningen Windchill. Det är CNC-maskinutvecklaren Yamazaki Mazaks brittiska
Måndag 12 augusti -
su.se: Forskningsinfrastruktur
Centralverkstaden Mekanisk verkstad vid Meteorologiska institutionen.
Måndag 12 augusti -
apollo.fl-net.se: Behåll personalen i dåliga tider!
Det är en strategi som har gett utdelning för Gnosjö Automatsvarvning...
Måndag 12 augusti -
dagensps.se: Kvinnliga vd:n stoppar kriser med Gnosjöandan
Framgångsreceptet: att utveckla personalen i tuffa tider. Gnosjö Automatsvarvning såg dagens ljus redan 1947 och har överlevt både uppochnergångar.
Måndag 12 augusti -
metal-supply.se: AMADA V-FACTORY ? Visuellt Hjalpmedel for Uppkopplad Produktionsovervakning
från AMADA ser redan fördelarna med V-Factory. CNC-programmeraren Andy Roberts kommenterade ?Vi har
Måndag 12 augusti -
bilsport.se: Kopplingarna klarar kraften
Med hjälp av en duktig CNC-firma och ett par ingenjörer har han fått fram
Måndag 12 augusti -
industritorget.se: Enshu GE480He
Taiwans största tillverkare av CNC-svarvar. HARRISON COLCHESTER, Storbritannien (Generalagent)
Söndag 11 augusti -
industritorget.se: Capto C5 hållare för utvändig svarvning
SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH, Sverige (Generalagent) Tillverkare av CNC-Styrda Fleropar och Svarvar.
Söndag 11 augusti -
industritorget.se: Vinklad övergång VDI40 - Capto C5
SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH, Sverige (Generalagent) Tillverkare av CNC-Styrda Fleropar och Svarvar.

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-31900

 

Kontakta oss »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-31900
www.0371.se