Nyheter


Publicerad 2017-12-07

Mer om cnc-maskiner som drivs med datorprogram

Det finns mycket att säga om moderna cnc-maskiner som drivs med datorprogram och som totalt har förändrat hur vi ser på industriproduktion.

Numera så tar vi det för givet att det ska gå att producera delar och produkter av metall snabbt och till en låg kostnad. Att det här faktiskt är möjligt kan vi tacka cnc-maskiner för. Det här är maskiner som drivs med hjälp av datorprogram och som kan jobba på ett mycket effektivt sätt med hög precision. Låt oss se lite närmre på cnc-maskinerna och på deras fantastiska påverkan på den värld som vi lever i.


Lite historia om cnc-maskiner


Tidig cnc-teknik gick ut på att man använde sig av hålkort och tape på rullar som påminde lite om den filmtejp som matades in i projektorer för filmvisning i skolor. Den första cnc-maskinen utvecklades år 1949 av amerikanska MIT som ett uppdrag för USAs luftvapen. Man började med att tillverka mer komplicerade former som till exempel vingarna på stridsflygplan. Det var då man fick snabbare datorer som man kunde utveckla nya moderna cnc-maskiner med vilka man kunde ta fram olika typer av föremål snabbt och precist.


En mycket effektiv tillverkningsmetod


CNC står för Computer Numerical Control och det beskriver bra vad tekniken går ut på. Till skillnad från manuella NC-maskiner så fungerar cnc-maskinerna digitalt istället för med manuell hålkortstejp. Dessutom så tillverkar cnc-maskinen delar mycket snabbare än NC-varianten. Ta bara en sådan sak som att en cnc-operatör lättare kan fixa ett misstag genom att gå in och ändra den digitala koden hellre än att behöva fixa hålen på en fysisk tejp.


Så har cnc-tekniken påverkat vår värld


CNC har helt klart påverkat vår värld. Det här tänker man kanske inte så mycket på då man inte själv jobbar med industritillverkning. Men faktum är att vi alla drar nytta av den förbättrade tekniken som ger högre kvalitet, snabbare och till lägre priser. Elektriska produkter har blivit mycket mer tillgängliga tack vare denna teknik.


Fler kan köpa elektriska föremål till priser som är vettiga. Man får hög kvalitet eftersom tillverkningsmaskinerna jobbar på ett precist sätt och kan ta fram del efter del med exakta mått. Förmågan att jobba i hårda material är också viktigt och något som dessa maskiner bidrar med. Det finns de som hävdar att cnc allena bär ansvaret för den livsstil som vi har blivit vana vid. Det hade aldrig gått att få fram så många produkter, möbler och maskiner utan metoden.


Är det bara guld och gröna skogar?


Det finns kritik mot CNC och en sak som man ofta tar upp då man talar om den effektiva produktionstekniken är att den leder till färre jobb. Det här beror på att maskinerna kan utföra jobb som tidigare krävde flera personer och många dagars arbete på kort tid. Det gör att verkstäder inte länge behöver anställa hantverkare på samma sätt.


Samtidigt så ska det sägas att denna kritik kan bemötas med argumentet att den nya tekniken också kräver arbetskraft och att den faktiskt också har skapat jobbtillfällen då man kan producerar mer och ta fram produkter som tidigare inte fanns. Operatörens jobb har blivit mer spännande och utvecklande och den som kan tekniken kan jobba med många olika typer av maskiner vilket kan bredda en enkel verkstads produktionslinje markant.


Men det här kräver förstås att operatören har högre utbildning än vad som krävdes tidigare och därmed så kan vi återigen se ett problem vad gäller jobb då den moderna tekniken leder till att det blir färre enklare jobb som vem som helst kan utföra.


Man kan också peka på att stor produktion av metall- och plastprodukter som är så billiga att de lätt slängs då de är utdaterade får negativa effekter på vår miljö. Här finns det en hel del att göra och vi kan se att till exempel plastindustrin jobbar mer med återvunnet material för att råda bot på denna negativa effekt. Om vi återgår till det ekonomiska så är det förstås så att de nya produkterna också leder till fler jobb då fler kan dra nytta av avancerade maskiner som datorer, smarta telefoner och mer som gör det möjligt att jobba på ett flexibelt sätt så på det hela taget så bör vi nog se utvecklingen av CNC som något som framförallt är mycket positivt för vårt samhälle och vår värld.

 

 

 

 

 cncsvarvning

 


 

Visa alla »Gnosjö Automatsvarvning

Nyheter

 

2019-07-03

Lite historia om stångsvarvning

Idag så fungerar stångsvarvning snabbt och lätt med smart teknologi men stångsvarvning har en lång och gedigen historia.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-12-07

Mer om cnc-maskiner som drivs med datorprogram

Det finns mycket att säga om moderna cnc-maskiner som drivs med datorprogram och som totalt har förändrat hur vi ser på industriproduktion.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-08

Kantpressning och mer på samma verkstadsgolv

Idag så kan man få kantpressning och mer på samma verkstadsgolv och det är något som leder till att man sparar både tid och pengar på produktionen.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-09-04

Längdsvarvning för hand eller automatisk längdsvarvning

På verkstäder i Gnosjöregionen så är det automatisk längdsvarvning med cnc-tekniken som gäller, men visst går det bra att längdsvarva för hand.

 

Läs mer »

 

 


CNC-Nyheter

Lördag 24 augusti -
industritorget.se: CNC svarv Emco Turn 360
CNC svarv Emco Turn 360 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 589678 Upplagd: 2019-08-24 Beskrivning
Lördag 24 augusti -
industritorget.se: CNC Svarv "Storebro 4000"
CNC Svarv "Storebro 4000" Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 541996 Upplagd: 2019-08-24 Beskrivning
Lördag 24 augusti -
industritorget.se: CNC svarv Emco PC Turn 155
CNC svarv Emco PC Turn 155 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 589665 Upplagd: 2019-08-24 Beskrivning
Lördag 24 augusti -
industritorget.se: CNC Flerop "Brother TC 32 A"
CNC Flerop "Brother TC 32 A" Ny/Begagnad: Begagnad
Fredag 23 augusti -
metal-supply.se: Hexagon visar digitalt case på EMO
också innehåller detaljerad specialistkunskap om CNC-processer i olika branscher.
Fredag 23 augusti -
industritorget.se: Industriföretag anställer yrkeslärare för att kompetenssäkra
utvecklingen själva, säger Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning. Under hösten anställer industriföretaget Gnosjö
Fredag 23 augusti -
metal-supply.se: "Det här är en framtidsinvestering"
Nu är IS Plåt och Opiflex överens om leverans av tre flexibla robotceller; Kantpress, CNC svarv och CNC fräs.
Fredag 23 augusti -
industritorget.se: CNC-svarv Mazak Integrex 200YB x 1000
CNC-svarv Mazak Integrex 200YB x 1000 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 2197 Upplagd: 2019-08-23 Beskrivning
Torsdag 22 augusti -
industritorget.se: CNC-operatör till flygplanstillverkning
CNC-operatör till flygplanstillverkning Saabs maskinverkstad
Torsdag 22 augusti -
news.cision.com: Amnode AB: Delårsrapport januari - juni 2019
kärnområden; varmsmide, pressgjutning, bearbetning samt automatsvarvning.
Torsdag 22 augusti -
industritorget.se: Erbjudande TOS Bäddfräsar & Arborrverk EMO 2019.
Ny/Begagnad: Ny Kategori: CNC-Bäddfräs Fräsmaskiner Industrimaskiner Referensnr: 1908223
Torsdag 22 augusti -
svenskverkstad.se: Banbrytande fräsverktyg från DATRON
rvice av komponenter för automatisering, komplettlösningar, specialmaskiner, robotar, CNC-maskiner, CNC-fräsverktyg, PCB-prototyping, Laser, SMD samt dentalmaskiner.
Torsdag 22 augusti -
industritorget.se: Begagnad MAZAK QTN - 350 MY 1500 år. 2005
Begagnad MAZAK QTN - 350 MY 1500 år. 2005 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 01-210 Upplagd: 2019-08-22 Beskrivning
Torsdag 22 augusti -
metal-supply.se: Okuma presenterar nyheter för form- och verktygsindustrin vid EMO Hannover 2019
Branschens enda ?single source? leverantör kommer att presentera ett stort antal CNC-maskiner, mjukvarulösningar och intelligenta styrsystem.
Torsdag 22 augusti -
metal-supply.se: DEMO HT Plasmaskärare EUR 66 750 exkl. moms
Maxi-serie 1500 x x3000 Hypertherm Micro Edge Pro CNC. Hypertherm HSD 130 Komplett med skärbord och filter.
Torsdag 22 augusti -
industritorget.se: Unikt och banbrytande fräsverktyg från DATRON
Leverantör av komponenter för automatiseringslösningar, robotar och CNC-maskiner. Dessa produktgrupper bildar basen för
Torsdag 22 augusti -
svenskverkstad.se: Okuma ger plats för digitalisering och automation
Den avancerade OSP-P300A är perfekt skräddarsydd efter CNC-maskinerna och en delad databas säkerställer en ökning i effektivitet.
Onsdag 21 augusti -
allas.se: Återbrukande möbelsnickare ger inredningen nytt liv
Bor i kontor till mekanisk verkstad
Onsdag 21 augusti -
verkstaderna.se: Okuma ger plats för digitalisering och automation vid EMO Hannover
Den avancerade OSP-P300A är perfekt skräddarsydd efter CNC-maskinerna och en delad databas säkerställer en ökning i effektivitet.
Onsdag 21 augusti -
industritorget.se: CNC-operatör
CNC-operatör Om oss Hej! Det är vi som är Clockwork.
Onsdag 21 augusti -
teknikjobb.se: teknikjobb.se
Fler jobb som vi tror passar dig Vi söker CNC-fräsare till Degerfors Maintpartner
Onsdag 21 augusti -
industritorget.se: Skyddar ni er mot farliga partiklar i er arbetsmiljö?
Leverantör av komponenter för automatiseringslösningar, robotar och CNC-maskiner. Dessa produktgrupper bildar basen för
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Hyundai-Wia L700LMA
Hyundai-Wia L700LMA Ny/Begagnad: Ny Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 700 Upplagd: 2019-08-20 Beskrivning
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Industriarbetare i Norrköping
- Maskinoperatör - Elmontör - CNC-operatör
Tisdag 20 augusti -
svenskverkstad.se: Okuma till stora scenen på EMO
Branschens enda ?single source? leverantör kommer att presentera ett stort antal CNC-maskiner, mjukvarulösningar och intelligenta
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Rörbockningsmaskin Herber 76 CNC
Rörbockningsmaskin Herber 76 CNC Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: Rörbockmaskin
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: ADIGE SALA CNC styrd rörkap med magasin och borstgradning
ADIGE SALA CNC styrd rörkap med magasin och borstgradning
Tisdag 20 augusti -
metal-supply.se: SHV HS 4 1570 x 140 hydraulisk 4 valsrullar med forbukning
Kontinuerlig regulering av valshastighet NC-styrning CNC-styrning Sidsupport Översupport
Tisdag 20 augusti -
aktuellproduktion.se: Visar på EMO hur virtuell & verklig produktion kan kombineras
Den efterföljande simuleringen av CNC-koden sker med en virtuell maskin i NCSIMUL för
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 160
Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 160 Ny/Begagnad: Ny
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 80
Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 80 Ny/Begagnad: Ny
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 50
Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 50 Ny/Begagnad: Ny
Tisdag 20 augusti -
industritorget.se: Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 25
Ändformningsmaskin CNC-styrd Stern Brown 25 Ny/Begagnad: Ny
Måndag 19 augusti -
sydostran.se: Yrket som aldrig går ur tiden
? Jag har nyligen byggt en CNC-fräs för att kunna tillverka ännu fler delar
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Radial borrmaskin R40v
Anställda: Carif, Sverige Carif är en mekanisk verkstad som funnits på bandsågsmarknaden sedan 1948.
Måndag 19 augusti -
nyteknik.se: Account Manager
Önskvärt om du har erfarenhet av CNC styrda maskiner eller styrsystem men inget krav.
Måndag 19 augusti -
nsd.se: Världsbandet till Gällivare när ny verkstad öppnas
Den 31 augusti öppnas en ny mekanisk verkstad i Gällivare. Detta firas med en stor öppningsfest, på
Måndag 19 augusti -
aktuellproduktion.se: Visuellt hjälpmedel för uppkopplad produktionsövervakning
från AMADA ser redan fördelarna med V-Factory. CNC-programmeraren Andy Roberts kommenterade
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Cincinnati Milacron Hawk 200
Cincinnati Milacron Hawk 200 Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: Automatsvarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 920 Upplagd: 2019-08-19
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Fabriksny CNC Plasma, Plasmamaskin, Lasermaskin
Fabriksny CNC Plasma, Plasmamaskin, Lasermaskin Ny/Begagnad: Ny
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: CNC-svarv Nakamura AS 200 L
CNC-svarv Nakamura AS 200 L Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 2215 Upplagd: 2019-08-19 Beskrivning
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Begagnad MAZAK SQT 200 M-år 2006 - komplett med roterande verktyg.
Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 01-200 Upplagd: 2019-08-19 Beskrivning
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Rörbockningsmaskin Bend Master 65 MRV
Bend Master 65 MRV CNC-styrd rörbockningsmaskin för bockning höger/vänster samt tryckbockning av rör max ø 65 mm.
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Rörbockningsmaskin Bend Master 90 MRV
Bend Master 90 MRV CNC-styrd rörbockningsmaskin för bockning höger/vänster samt tryckbockning av rör max ø 90 mm.
Måndag 19 augusti -
industritorget.se: Rörbockningsmaskin Bend Master 38 2T MRV
Bend Master 38 2T MRV CNC-styrd rörbockningsmaskin för bockning eller
Söndag 18 augusti -
verkstaderna.se: MVD Inan Kantpress
MVD Inan hydrauliska CNC-kantpressar finns i fyra olika basmodeller
Fredag 16 augusti -
vt.se: Utbildning med jobbgaranti
Bland annat erbjuds utbildning till välbehövliga förskollärare och CNC-operatör. Campus Småland är ett projekt som
Fredag 16 augusti -
industritorget.se: Fräsmaskin Värnamo R-150 med Heidenhain 155Q styrsystem.
Ny/Begagnad: Begagnad Kategori: CNC-Fräs Fräsmaskiner Industrimaskiner Referensnr: R-150 Upplagd: 2019-08-16 Beskrivning
Fredag 16 augusti -
svenskverkstad.se: Spännande visningar av framtidens intelligenta CNC-produktion under EMO
Spännande visningar av framtidens intelligenta CNC-produktion under EMO Under EMO2019 kommer Hexagon
Fredag 16 augusti -
industritorget.se: Hexagon Production Software visar hur virtuell och verklig produktion kan kombineras under EMO2019.
Spännande visningar av framtidens intelligenta CNC produktion. Hexagons division Manufacturing
Fredag 16 augusti -
svt.se: David kikar efter medalj i Yrkes-VM
Där är mina lagkamrater murare, CNC-operatörer, frisörer, ja, en väldig blandning. Det ska bli jätteroligt att vara med på.
Fredag 16 augusti -
verkstaderna.se: Solectro AB håller öppet hus hos den 11-12 September
Kom och informera dig om våra effektiva och smarta CNC-maskiner, mönsterkortsplotters för In-house
Torsdag 15 augusti -
saffletidningen.se: Verkstadsbolaget har fått nya ägare
Tommy sköter sin CNC-maskin med varsamt och rutinerat handlag och han
Torsdag 15 augusti -
industritorget.se: DEMO HT Plasmaskärare
Hypertherm Micro Edge Pro CNC. Hypertherm HSD 130
Torsdag 15 augusti -
blt.se: Han ska tävla i Yrkes-VM 2019
Markus Hansson från Holmsjö ska tävla inom kategorin CNC-operatör (svarvning) i Yrkes-VM 2019.
Torsdag 15 augusti -
helahalsingland.se: Svetsföretag som satsar ? nyanställer direkt från industriprogrammet: "Det är ett jobb för alla"
Nu har de anställt fyra nyutbildade svetsare och en CNC-operatör ? direkt från industriprogrammet. ? Alla behöver svetsare.
Torsdag 15 augusti -
nyteknik.se: Deras kedjehjul gör industrins transporter billigare och säkrare
Bakom innovationen står tidigare CNC-operatörerna Niclas Granström och Nicklas Jadinge, som
Torsdag 15 augusti -
industritorget.se: Överskottsparti Remmar och Remskivor / Drev
SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH, Sverige (Generalagent) Tillverkare av CNC-Styrda Fleropar och Svarvar.
Onsdag 14 augusti -
industriarbetsgivarna.se: De tävlar för Sverige i Yrkes-VM
i industrins yrken: Automation, Industriel, Svets, CNC och CAD. Industriarbetsgivarna ansvarar tillsammans
Onsdag 14 augusti -
aktuellproduktion.se: Styrsystem, service & kompetens låg bakom köp
?Med denna CNC styrda verktygsmaskin kommer vi kunna erbjuda mer
Onsdag 14 augusti -
industritorget.se: IMET Xtech 410-630
drivrutin med LCD Display för visualisering avCNC
Onsdag 14 augusti -
industritorget.se: IMET automatbandsåg X SMART 3
kontroll för programmering av olika kaplängder och antal.CNC
Tisdag 13 augusti -
industritorget.se: Laserrök ? ett mycket hälsofarligt ämne
Leverantör av komponenter för automatiseringslösningar, robotar och CNC-maskiner. Dessa produktgrupper bildar basen för
Tisdag 13 augusti -
byggkontakt.nu: Yrkeslandslaget gräver guld i Kazan
Kristoffer Seger CNC-operatör (fräsning) Salem Markus Hansson CNC-operatör (svarvning) Holmsjö
Tisdag 13 augusti -
industritorget.se: CNC-svarv Nakamura TMC-12 + Gantry Loader GR-103
CNC-svarv Nakamura TMC-12 + Gantry Loader GR-103 Ny/Begagnad: Ny Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 1852 Upplagd: 2019-08-13 Beskrivning
Tisdag 13 augusti -
industritorget.se: CNC-Svarv
CNC-Svarv Ny/Begagnad: Ny Kategori: CNC-Svarv Svarvar Industrimaskiner Referensnr: 2 Upplagd: 2019-08-13
Måndag 12 augusti -
kittad.se: Big Foot den stora nyheten när TaylorMade lanserar nya wedgar
Här finns också en kombination av ZTP Raw Grooves, laseretsning och CNC-frästa huvuden som ger TaylorMades nya Milled
Måndag 12 augusti -
plm-erpnews.se: Byter ut sitt legacysystem: Mazak vässar designen med PTCs Creo och Windchill
system Creo och PLM-lösningen Windchill. Det är CNC-maskinutvecklaren Yamazaki Mazaks brittiska
Måndag 12 augusti -
su.se: Forskningsinfrastruktur
Centralverkstaden Mekanisk verkstad vid Meteorologiska institutionen.
Måndag 12 augusti -
apollo.fl-net.se: Behåll personalen i dåliga tider!
Det är en strategi som har gett utdelning för Gnosjö Automatsvarvning...
Måndag 12 augusti -
dagensps.se: Kvinnliga vd:n stoppar kriser med Gnosjöandan
Framgångsreceptet: att utveckla personalen i tuffa tider. Gnosjö Automatsvarvning såg dagens ljus redan 1947 och har överlevt både uppochnergångar.
Måndag 12 augusti -
metal-supply.se: AMADA V-FACTORY ? Visuellt Hjalpmedel for Uppkopplad Produktionsovervakning
från AMADA ser redan fördelarna med V-Factory. CNC-programmeraren Andy Roberts kommenterade ?Vi har
Måndag 12 augusti -
bilsport.se: Kopplingarna klarar kraften
Med hjälp av en duktig CNC-firma och ett par ingenjörer har han fått fram
Måndag 12 augusti -
industritorget.se: Enshu GE480He
Taiwans största tillverkare av CNC-svarvar. HARRISON COLCHESTER, Storbritannien (Generalagent)
Söndag 11 augusti -
industritorget.se: Capto C5 hållare för utvändig svarvning
SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH, Sverige (Generalagent) Tillverkare av CNC-Styrda Fleropar och Svarvar.
Söndag 11 augusti -
industritorget.se: Vinklad övergång VDI40 - Capto C5
SPINNER Werkzeugmaschinen GmbH, Sverige (Generalagent) Tillverkare av CNC-Styrda Fleropar och Svarvar.

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-31900

 

Kontakta oss »

 

 
0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-31900
www.0371.se